Nat scheren met veiligheidsscheermes

Door C.Hariri op vrijdag 5 oktober 2012 17:21 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 13.885

Introductie
Ik heb een hele lange tijd met een elektrische Philishave geschoren. Omdat ik een redelijk dikke baardgroei heb kocht ik ongeveer elk jaar tot twee jaar een nieuw apparaat omdat het oude dan niet meer glad schoor. Na het lezen van het scheertopic(http://gathering.tweakers...ist_messages/1453497/last) hier op tweakers.net ben ik op het klassieke veiligheidsmes overgegaan.

Jargon
Omdat ik verwacht dat de lezer bijna tot geen ervaring heeft zal ik eerst de belangrijkste dingen opsommen. Het scheren gaat met een veiligheidsscheermes, ofwel een krabbertje waar je een mesje in stopt (in dit geval een double edge ofwel DE). Wat het tot een “veiligheidsmes” maakt is dat er slechts een hele kleine gleuf is waar het scheermes het gezicht kan raken, zie: http://4.bp.blogspot.com/...Dsiqyo/s1600/IMG_0095.JPG. Het is daarom onmogelijk om een diepe wond te maken (in tegenstelling tot de straight razor).

Krabber
Als budget had ik de prijs van een nieuw elektrisch scheerapparaat opgesteld, zo’n 70 euro. Er is voor elke prijs wel een krabber te verkrijgen. De goedkoopste kosten slechts enkele euro’s (zie: Earth Dragon: Klassiek nat scheren maakt scheren leuk - goedkope basiskit. In de meeste winkels zijn ze niet te verkrijgen dus je zult echt op het internet moeten rondkijken. Op eBay zijn er in ieder geval genoeg te vinden.

Scheermes
Hetzelfde geldt voor de scheermesjes. Er is echter wel een beperkte keuze tussen Hema (huismerk) en de meeste drogisten (Gillette Super Silver). De laatste raad ik je echter af omdat deze veel te duur zijn en nog eens van een belabberde kwaliteit. Over elk mesjes zijn wel review te vinden maar ik raad je vooral aan om ze zelf uit te proberen. Tweakers in het scheertopic zijn soms bereidt om wat mesjes aan je door te verkopen, zeker aan te raden voordat je ze in bulk inkoopt.

Andere spullen
-Schuim
Je kunt schuim uit een bus gebruiken, maar zelf vind ik dit niet zo fijn. Het is moeilijk te doseren en het gaat niet zo lang mee. Met een kwastje kun je altijd nog gebieden “bijschuimen” en het ruikt ook beter dan de meeste bussen. Over smaak valt te twisten, dus probeer zelf te vinden wat je het beste ligt.

-Aluin
Je ontkomt er niet aan dat je je op een gegeven moment snijdt. Aluin helpt je de wondjes dicht te trekken en het bloeden te stelpen.

-Aftershave
Niet echt nodig, zou het vooral aanraden als je een droge huid hebt.


Scheren
Zelf douche ik het liefst voor elke scheerbeurt, zelfs al is het voor slechts enkele minuten. Dit om in ieder geval je gezicht vochtig te krijgen. (Te) droog scheren is met een krabber bijna niet te doen en is de #1 oorzaak voor de wondjes. Als je net begint kun je dan ook beter slechts van boven naar onder scheren. Het eindresultaat is dan niet zo glad als met andere methodes, maar je snijdt je dan ook veel minder als beginner. Overigens is mijn baard na enkele uren al weer ruw, dus heeft het voor mij ook weinig zin om het erg glad te krijgen. Later kun je verschillende scheerrichtingen proberen (http://straightrazorplace..._points_of_cutting_angles) om het echt glad te krijgen als je dat zou willen. Een grote kom met een laagje warm water is aan te raden om je krabber in af te spoelen. Je hoeft dan niet met koud metaal aan je gezicht te zitten.

Mijn collectie met prijzen
Het lezen van Diqiu-Long’s posts en tweakblogs heeft mij veel geholpen met klassiek nat scheren, en zal daarom als soort van tribute ook alle prijzen vermelden bij de spullen die ik heb zodat de lezer ongeveer weet waar die tegenaan loopt : ).

http://i.imgur.com/onjys.jpg
Omega scheerkwast
Geen ervaring met andere kwasten, met deze krijg ik voldoende schuim. Voor een beetje scheerkwast zul je rond en om de 5 euro moeten uitgeven.

Vergulde hand scheerschuim (bus)
Ruikt lekker, voldoende schuim, maar moeilijk te doseren en omdat je met je handen bezig bent met het scheren zul je het overtollige weg moeten spoelen wat zonde is. Kost ongeveer 2 euro.

Vergulde hand scheerstick (zeep)
Ruikt minder sterk als de bus, het opkloppen van de schuim is ook wat meer werk maar werkt ook gewoon prima. Prijs is ongeveer 2 euro, maar gaat wel veel langer mee dan de bus.

Palmolive scheercrème (crème)
Redelijke neutrale geur, doet me denken aan de palmolive zepen. Makkelijker op te kloppen dan de scheerstick, dus meer schuim voor minder moeite. Ik verwacht dat deze ongeveer netzolang meegaat als de stick. Prijs is ook ongeveer 2 euro.

Tabac original scheerzeep (zeep)
Met originele tabacgeur. Erg makkelijk op te kloppen in de porseleinen pot en de schuim is ook goed stevig. Zo ook de prijs van 15 euro, duurder dan de anderen, hoewel deze wel langer meegaat en je voor de extra luxe betaalt. Het losse zeepje kost ongeveer 9 euro.

Heleboel scheermesjes
Ongeveer 10 euro heeft het me gekost om allerlei sample mesjes te kopen.
Van mistertao heb ik voor ongeveer 12 euro 60 mesjes gekocht, en via eBay nog eens 20 euro voor 300 mesjes
.
Krabbers
Een Zweden Swing en een Ming Shi. De laatste maak je open door aan het handvat te draaien (http://blog.modernmechani...Mechanix/1-1935/razor.jpg), prijs was omgerekend 2 euro, van mistertao (http://www.mistertao.com/...bao-item-15105198236.html). De Sweden Swing was overgekocht van een medetweaker en kostte 11 euro.

De Swing is zwaarder, en robuuster, maar vergt meer moeite om het mesje te vervangen.

Totale kostenplaat:
Aluin 2
scheerkwast 5
vergulde hand
- scheerbus 2
- zeep 2
palmolive scheercrème 2
tabac scheerzeep 15
scheermesjes
- samples 10
- mistertao 12
- ebay 20
krabber
- sweden swing 11
- ming shi 2

Totaal: 83 euro

Omdat hier 360 scheermesjes bij zitten, en ik verwacht dat de overige zaken minstens netzolang meegaan en ik per mesje 2 tot 3 scheerbeurten doe (2,5 gemiddeld) zijn de kosten per scheerbeurt 10 cent (exclusief warm water en elektriciteit voor de verlichting e.d.). Als ik me om de dag scheer is mijn set genoeg voor net geen 4 jaar.

Voor 14 euro kun je een goede basissetup kopen, zie:
Earth Dragon: Klassiek nat scheren maakt scheren leuk - goedkope basiskit

ARM Laptopproject deel 3b: De elektronica (2/2)

Door C.Hariri op zondag 16 september 2012 19:31 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 8.452

http://i.imgur.com/2t7WV.png
Dit is het tweede deel van de elektronica post. Ik zal per onderdeel de vereisten herhalen die we in deel 3a hadden opgesteld. Vervolgens wordt de elektronica besproken die nodig is om daaraan te voldoen. Omdat het om een prototypelaptop gaat zal elk onderdeel minimalistisch en modulair zijn. We zullen minder ingewikkelde circuits prefereren, zelfs al leidt dit tot een lagere efficiëntie. Ook kunnen we zo elk onderdeel afzonderlijk testen waardoor we fouten makkelijker op te sporen zijn en blijft de mogelijkheid voor updates open.

http://i.imgur.com/9zGKv.png
In het vorige deel hadden we berekent dat we 8 Li-Ion cellen nodig hadden om de 16 uur batterijduur mogelijk te maken. Deze batterijen kunnen op verschillende manieren gecombineerd worden tot een battery-pack. De ene manier is met alle cellen in serie. De batterijen gedragen zich dan als een spanningsdeler. Echter heeft niet elke batterij dezelfde interne weerstand waardoor we niet een laadspanning van 4.2V per cel kunnen garanderen. Een cell-balancing circuit verhelpt dit probleem maar voegt onnodige complexiteit toe.
Dit kan verholpen worden door al de cellen parallel op te stellen. Het potentiaalverschil op alle cellen is dan gelijk, de enige variabel is de stroomsterkte die afhankelijk is van de interne weerstand. Dit is een uitermate veilige oplossing, met als enige risico dat deze weerstand van een willekeurige cel nul nadert waardoor de hele boel kortsluit.
Een ander probleem is dat step-down regulators veel efficiënter zijn dan step-up’s. Het verschil is ongeveer 10 procent (80% tegen 90% volgens menig simulator), waardoor we wellicht niet genoeg zullen hebben aan 8 cellen. Hoe de efficiëntie van deze circuits en capaciteit van de batterijen in praktijk zijn wachten we af. In het ergste geval zullen we cellen toe moeten voegen, maar omdat we met een parallelle constructie werken is dit triviaal.

http://i.imgur.com/al93C.png
Er wordt gebruik gemaakt van een MAX1736. De IC zoekt de maximale stroomsterkte op die geleverd kan worden en opereert op ongeveer 5V. We gebruiken enkele transistoren om deze te limiteren. De lader heeft een Enable-poort. Deze zullen we gebruiken in combinatie met een NTC om het laden te onderbreken indien de temperatuur te hoog is. Omdat dit een prototype laptop is, is de tijd die de laptop neemt om de batterijen geheel op te laden irrelevant.

http://i.imgur.com/xbz1n.png
Het systeem zal met de battery-pack gevoed worden indien de adapter niet aangesloten is. Het voltage (3.4 tot 4.2V) zal dus opgehoogd moeten worden tot 5 en 9V. Dit gebeurt met respectievelijk de MAX1709 en MAX1771. Van de laatste moeten er twee gebruikt worden omdat we per stuk niet aan de minimale stroomsterkte van 2A kunnen voldoen.

http://i.imgur.com/s9XDa.png
De elektronica van de batterijkant worden herbruikt indien de adapter is aangesloten. Omdat deze op 19V werkt moet de spanning eerst worden teruggebracht tot onder 5V. Hiervoor gebruiken we een LTC3891 circuit, dat maximaal 10A kan leveren. Een Power Power Path LTC4412 chip zal de adapter selecteren indien deze aanwezig is waardoor de batterij niet gebruikt hoeft te worden.

http://i.imgur.com/a3ddS.png
Een DS2745 zal de batterijstatus bepalen. De chip wordt al toegepast in enkele Linux-omgevingen (android telefoons) waardoor er minimale custom-software moet worden geschreven.

http://i.imgur.com/AWz9B.png
http://i.imgur.com/MunHv.png
Diagram van de bovengenoemde opstelling

We zullen zoveel mogelijk de referentie ontwerpen aanhouden. Functies die niet nodig zijn zullen uiteraard niet mee worden genomen. Elk onderdeel zal onafhankelijk kunnen opereren waardoor ondermaatse componenten gemakkelijk vervangen kunnen worden.

Met CADSoft Eagle is het schema ontworpen, deze ziet er als volgt uit:
http://i.imgur.com/NUcCk.png
Er is hier slechts 1 MAX1771 in opgenomen.

http://i.imgur.com/pLQH1.png
Het uiteindelijke ontwerp is minimalistisch en modulair. We kunnen zo elk afzonderlijk onderdeel testen waardoor we fouten makkelijker op te sporen zijn en blijft de mogelijkheid voor updates open. Zodra alle onderdelen binnen zijn zal het bord gebouwd worden. Tot die tijd hebben jullie de mogelijkheid om kritiek te geven ;)

Todo's:
- diodes zijn slechts placeholders, moet nagaan welke daar het meeste voor geschikt zijn.
- polariteit van o.a. caps. moet worden geverifieerd.
- pins doublechecken tov de datasheet.
- GDS mosfet en circuit in het algemeen doublechecken.
- bouwen en testen

ARM Laptopproject deel 3a: De elektronica (1/2)

Door C.Hariri op vrijdag 24 augustus 2012 01:28 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 13.700

http://i.imgur.com/UvMyW.png
Het huidige deel is redelijk technisch van aard. Mensen die slechts interesse hebben in de overige zaken kunnen dus dit artikel overslaan.

Ik zal structureel te werk gaan. Als eerst zal ik om aan de eis van 16 uur batterijduur te kunnen voldoen een uitsplitsing geven van het energieverbruik. Indien mogelijk wordt er een referentiewaarde uit een tweede literatuur bij vermeldt. Door de energiedichtheid per 18650 cel te berekenen kan het aantal bepaald worden. Vervolgens worden alle randvoorzieningen uitgelicht. Als laatst wordt een opsomming gegeven van dingen die voor verbetering vatbaar zijn.

In het tweede deel worden de uiteindelijke circuits besproken.

http://i.imgur.com/25xFN.png
Ik defineer het “systeem” als de set van de volgende onderdelen: moederbord, USB Wireless Adapter, hardeschijf, scherm. Deze hebben het volgende verbruik:

NaamIdle(W)Load(W)Bron en referentie
Moederbord1,95http://dev.odroid.com/projects/odroid-xq/#s-2.8
USB Wireless adapter0,253http://dev.odroid.com/projects/odroid-xq/#s-2.8 en "Power Consumption Breakdown on a Modern Laptop"
Hardeschijf0,400,80http://www.tomshardware.c...chmark,review-32446-8.htm
Scherm1,53,5http://dev.odroid.com/projects/odroid-xq/#s-2.8 en "Power Consumption Breakdown on a Modern Laptop". Datasheet B140XW01

Het minimale energieverbruik is dus 4,1W. Om aan de eis van 16 uur te voldoen hebben we dus een batterij nodig met een capaciteit van 65,6Wh.

http://i.imgur.com/1Ydmd.png
Een 18650 is een type batterij, netzoals AA. De diameter is 18,65mm en de maximale spanning is 4,2V. Bij het ontladen zal deze afnemen tot een bepaalde waarde voordat deze omlaag stort. Voor grafiekjes verwijs ik naar: http://lygte-info.dk/revi...n18650CurvesAll%20UK.html.

Het stuk waar het voltage omlaag schiet is een gebied waar we het liefst uitblijven omdat diepe ontlading (<3V) voor lithium-ion cellen erg schadelijk is. We kiezen voor een veilig minimum: 3,4V. Er wordt uitgegaan van de volgende tabel: http://lygte-info.dk/revi...mon18650Summary%20UK.html, onder het kopje “Discharge, capacity down to 3.4 volt”. We gaan uit van een discharge-rate van 0.2A, waarom dit zo is zal later blijken in de uitleg over het laadcircuit. Te zien is dat we op een minimum van 1,75Ah kunnen rekenen. Door het oppervlak onder de curve te bepalen kunnen we het gemiddelde voltage berekenen. Dit blijkt 3,77V te zijn. Per cel rekenen we dus op 6,6Wh.

We hebben dus maximaal 49,6Wh/6,6Wh = 7,5 batterijen nodig. We ronden af naar boven zodat we op 8 cellen uitkomen.

http://i.imgur.com/FwQBb.png
http://i.imgur.com/9UQYT.png
Zonnecel
Omdat het verwachte idle-verbruik slechts 4,1W leek het mij mogelijk om zonnecellen te gebruiken om de laptop te laten draaien. Wat ook wel handig leek is om de laptop enkele uren in de zon te kunnen leggen, als er geen stopcontact in de buurt is (bijv. op vakantie). Omdat er hiervoor minimaal een voltage nodig is van 9V, en er per zonnecel 0,5V geleverd wordt moet er gebruik worden gemaakt van een DC-DC boost circuit. (het is niet mogelijk 18 cellen te monteren op de laptop). Ik zou hier graag de mening van medetweakers over willen hebben. Verwacht wordt dat er 4 cellen op de bovenkant van de laptop kunnen. In serie zou er dus een maximale spanning van 2V opgewekt kunnen worden. We hebben dus een kleine 5A nodig zouden we de laptop op zonne-energie willen draaien, en 9A willen we de laptop daadwerkelijk opladen (zie beschrijving Li-Ion charger).

Power-path
Er zijn twee Power-path IC’s in het circuit opgenomen. Er is uitsluitend gekozen voor Linear omdat er gebruik wordt gemaakt van LTSpice om het circuit te simuleren. Beide Power-paths prefereren de 19V adapterlijn. In het geval de adapter (plots) wordt ontkoppelt zal er naadloos worden overgeschakeld op een alternatieve bron.

Li-ion charger
Het belangrijkste onderdeel van dit circuit is de lithium-lader. De batterij bestaat uit twee parallelle rijen van vier in serie aangesloten 18650 cellen. Aangezien er per cel met 4,2V geladen moet worden, is de totale laadspanning 16,8V. De aanname dat er met maximaal 0,2A ontladen wordt per cel komt voort uit dat we in idle 3,1W verbruiken. Dit zou op een minimale cellading (3,4V per cel dus de gehele batterij 13,6V) neerkomen op 0,11A per cel. De batterijen zijn van nature niet beschermt, we zullen de bescherming handmatig in het circuit verwerken (hierover later meer). De LT3652 heeft een Powertracking feature waardoor het wattage onttrokken uit de spanningsbron wordt gemaximaliseerd (U*I). Deze functie is vereist voor het gebruik van zonne-energie. De maximale laadstroom is 2A. Er wordt gebruik gemaakt van 1,4A , dus 0,7A per cel uit veiligheidsoverwegingen.

NaamMaximale verbruik(W)
Moederbord e.d.15
USB devices10
Sub-totaal 25
Li-ion lader24
Op 70% efficientie+30
Totaal 70


DC/DC Step down
De laptop heeft twee spanningen nodig: voor het USB en moederbord 5 volt en voor het scherm 9V.

Charge indicator
Er wordt een condensator opgeladen met een constante spanning. Er wordt bepaald hoelang het duurt eer deze een bepaalde waarde heeft overschreden. Zodra deze waarde is overschreden ontstaat er een hoog signaal (dmv een comparator). Ik heb ik dit geval slechts twee GPIO poorten nodig (eentje voor de puls, de andere om het hoge signaal op te vangen). Wellicht is een analoog naar digitaal converter beter (nauwkeuriger)?

http://i.imgur.com/zWuFj.png
Er zijn enkele functies die we moeten implementeren om het laden en ontladen van de Li-ion batterijen op een veilige manier te laten verlopen. De volgende problemen kunnen voorkomen:

-Te hoge laadspanning
De 16,8V die door de lader op de cellen wordt gezet wordt verdeelt aangezien deze een interne weerstand hebben (principe van een spanningsdeler). Het lijkt me echter zo dat er in de praktijk deze interne weerstanden verschillen en kunnen veranderen (door het slijten van de cellen), waardoor er op een willekeurige cel mogelijk een hogere spanning kan staan. In dit geval moet het laden stop worden gezet. De spanning zal per cel moeten worden bepaalt. Hoe dit op een efficiënte manier kan (x8) staat op dit moment nog open.

-Over-ontlading
Gelijksoortig is het probleem dat geen van de cellen onder de 3,3V mogen raken. Indien 3,3V wordt bereikt op een willekeurige cel zal de hele batterij worden ontkoppelt van het systeem. Hoe dit op een efficiënte manier kan (x8) staat op dit moment nog open.

-Kortsluiting
Indien er meer dan het maximale gewaardeerde vermogen van het apparaat (25W, dus ongeveer 2A) wordt ontrokken aan de batterij moeten het worden ontkoppelt van het systeem en de rest van het apparaat. Dit kan door middel van een zekering.

-Te hoge temperatuur
Indien er een bepaalde temperatuur overschreden wordt (+85C) moet zowel het laden als ontladen stoppen. De temperatuur kan worden bepaald met een NTC.

http://i.imgur.com/yUAvD.png
In dit artikel is de infrastructuur achter het systeem uitgelicht. De volgende punten kunnen echter nog beter:
-de haalbaarheid van het gebruik van zonnecellen
-het bepalen van de spanning over de cellen met een hogere nauwkeurigheid/frequentie
-bepalen van spanning over elke individuele cel zonder teveel overhead

Graag ontvang ik hierover wat feedback.

Update: Het volgende deel is online: ARM Laptopproject: ARM Laptopproject deel 3b: De elektronica (2/2)

ARM Laptopproject deel 2: Vergelijking van beschikbare hardware

Door C.Hariri op maandag 20 augustus 2012 12:59 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 7.557

http://i.imgur.com/R0bCk.png
Rekening moet worden gehouden met het feit dat ARM borden niet 'mainstream' zijn. De keuze is erg beperkt en vaak is er geen direct alternatief. Ik heb een opsomming gemaakt van de borden die aan de eisen voldoen die opgesteld zijn in deel 1. Borden als de Raspberry Pi, Beagleboard, VIA APC en dergelijke zijn niet in de vergelijking meegenomen.

Een korte opsomming van de minimale eisen (zie deel 1 voor de details):
CPU: dual-core @ 1GHz
RAM: 1GB
Een VGA aansluiting kan handig zijn aangezien menig beamer hier nog gebruik van maakt. Elk bord heeft HDMI en USB, dus deze zijn uit de vergelijking weggelaten.

Een extra eis is een maximale hoogte van 2cm. Dit omdat anders de uiteindelijke laptop te hoog wordt.

http://i.imgur.com/GvPdI.png
NaamCPURAMVGASATALVDSPrijs
iWaveSystems Q7iMX6 Quad1GB, uitbreidbaarYYY>$1000

Details: alles is in principe aanwezig, en zoniet, dan is het uitbreidbaar. Er kleven echter enkele grote nadelen aan. Uitbreidbaar is alleen een optie bij een bestelling van meer dan 1000 borden. De prijs voor een "sample" bord is enkele duizenden euro’s, voor een bedrijf makkelijk betaalbaar maar voor een particulier not done. Verder is het bord te hoog.
Bron: http://www.iwavesystems.com/?q=node/239

NaamCPURAMVGASATALVDSPrijs
BoundaryDevices N6xiMX6 Quad1GBNYY*$299

Details: de prijs van $299 zou over enkele maanden omlaag gaan omdat er op dit moment een groot tekort is aan de SoC’s. Helaas is het zo dat ondanks dit bord LVDS ondersteunt, er slechts een 20 pins aansluiting aanwezig is. Deze staat alleen panelen toe van tabletformaat waardoor dit bord ongeschikt is.
Bron: http://boundarydevices.co...d-imx6-arm-cortex-a9-sbc/

NaamCPURAMVGASATALVDSPrijs
Kontron KTT30Tegra 3 T30*2GBNY - MiniNOnbekend

Details: de Tegra 3 is snelle chip. Echter is deze in dit geval omlaag geklokt naar 0,9Ghz per core. Waarschijnlijk omdat anders het energiebudget overschreden zou worden. Verder werd mij verteld dat er een 2GB versie zou worden gemaakt. De prijs konden ze me nog niet vertellen. Er is geen LVDS aanwezig, dus er zou een omweg gemaakt moeten (hdmi naar lvds circuit) worden om het paneel erop aan te sluiten. Verder is het bord pas over enkele maanden beschikbaar. Het bord is groot, maar de hoogte valt wel mee.
Bron: http://emea.kontron.com/p...therboards/ktt30mitx.html

NaamCPURAMVGASATALVDSPrijs
Seco T30Tegra 3 T302GBN*YY+-$500

Details: de officiële prijs zou naderhand nog worden bekend gemaakt, maar ik kreeg te horen dat deze rond de $500 inclusief carrier bord zou zijn. Prijzig, maar nog betaalbaar. Het probleem met deze setup is dat een goed carrierbord, met alle aansluitingen en een acceptabele hoogte, slechts in grote getale beschikbaar is. Wellicht verandert dat in de toekomst; het bord is pas over enkele maanden beschikbaar.
Bron: http://www.seco.com/en/item/quadmo747-x_t30/

NaamCPURAMVGASATALVDSPrijs
Pandaboard 1OMAP 44301GBNNN$174

Details: het Pandaboard is wellicht het meest bekende alle genoemde borden. Het is de enige dual-core in deze lijst, en er is geen LVDS aanwezig. Ook ontbreekt er een SATA poort, maar dit hoeft geen problemen op te leveren (zie Odroid-X).
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/PandaBoard

NaamCPURAMVGASATALVDSPrijs
Odroid-XExynos 44121GBNNY$129

Details: het bord heeft dezelfde SoC als de S3 en Note 10.1. De kloksnelheid is 1,4GHz, minimaal 40% sneller dan elke concurrent in deze vergelijking. Het bord komt gezien de aansluitmogelijkheden het dichtst bij het Pandaboard. Ook hier is geen SATA aanwezig: er moet geboot worden van een SD- of eMMCkaart.
Door slechts de bootloader vanaf SD in te laden kan deze rest van het OS vanaf een SSD draaien. We zijn dan wel gelimiteerd door de doorvoersnelheid van USB2.0. De snelheid hiervan bleek na enkele tests acceptabel te zijn. Een Samsung 830 128GB kan over USB2.0 ongeveer 2000iops uitvoeren: marginaal t.o.v. SATA maar wel vele malen beter dan een conventionele hardeschijf. De overdrachtsnelheid is echter wel beperkt. Verder is het bord leverbaar op korte termijn.
Bron: http://www.hardkernel.com...11/products/prdt_info.php

http://i.imgur.com/yUAvD.png
VerworpenReden
BD N6XGeen 14" LVDS support
Kontron KTT30Geen LVDS, Seco Q7 T30 is een beter alternatief
PandaboardGeen LVDS, Odroid-X is een beter alternatief
iWave iMX6Prijs, hoogte van bord


OvergeblevenNadeel
Seco Q7 T30(prijs), hoogte met beschikbaar carrierbord, wachttijd
Odroid-XGeen SATA, 1GB RAM


Uiteindelijke keuze: de keuze is op de Odroid-X gevallen. De twee grootste nadelen, namelijk dat het geen SATA en slechts 1GB RAM heeft zijn geen kritieke nadelen. Zoals eerder vermeldt levert een SSD over USB2 acceptabele performance. Het besturingssysteem kan geoptimaliseerd worden zodat voor het OS minder dan 40MB RAM nodig is (zie SlitaZ). Soortgelijke optimalisaties zijn mogelijk voor de rest van de software.

http://i.imgur.com/zhqCD.png
Deel 3: Elektronica
Deel 4: Uiterlijk & Totale geschatte kosten
Deel 5: Software en OS
Deel 6: Nawoord

ARM Laptopproject deel 1: Voorwoord en hardware-eisen

Door C.Hariri op zondag 19 augustus 2012 23:17 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 8.561

http://i.imgur.com/UvMyW.png
Doordat hardware tegenwoordig relatief zo goedkoop is hebben de meeste huis-tuin-en-keuken computers een exces aan verwerkingskracht. Door gebruik te maken van efficiënte software kunnen kleinere en zuinigere hardware geschikt gemaakt worden voor de gemiddelde taken. Het doel van dit project is een laptop van maximaal 1,5kg met een accuduur van minimaal 16 uur. De meeste plannen voor dit systeem liggen al klaar. Ik zal ze in dit blog uitwerken en er toelichting op geven hoe bepaalde keuzes tot stand zijn gekomen. Feedback van medetweakers wordt uiteraard op prijs gesteld.

Disclaimer: aangezien dit geen wetenschappelijk artikel is heb ik de vrijheid genomen om mij niet te houden aan allerlei conventies en methoden. Genoemde waardes en conclusies zijn dan ook in het beste geval een goede schatting en dus niet geldig in wetenschappelijke context.

http://i.imgur.com/KpvBQ.png
CPU: De Raspberry Pi is mijn referentiepunt voor een zuinig ARM systeem. Met behulp van Htop is een gemiddelde load-average gemeten bij de taken waarvoor het uiteindelijke systeem gebruikt zal gaan worden. Gemiddeld genomen was deze bij het opstarten van software rond en om 3 tot 4. Dit houdt in dat indien de CPU van de Raspberry Pi 3 tot 4 keer sneller zou zijn, we nog net een CPU-load zouden hebben van 100%. Dit gegeven zullen we verder gebruiken als minimale eis waaraan onze hardware zal moeten voldoen.

Als referentie kunnen we waardes verkregen met een benchmark genaamd “nbench” nemen. nbench test de singlecoreperformance van het geheugen-, integer- en floating-pointoperaties. Deze worden weergeven als een index ten opzichte van een AMD K6 233 Mhz. Met behulp van waardes verkregen met nbench kan een goede vergelijking worden gemaakt.
Raspberry Pi:
MEMORY INDEX : 2.539
INTEGER INDEX : 3.121
FLOATING-POINT INDEX: 1.960

Bron: http://www.raspberrypi.or...iewtopic.php?f=63&t=12579
IMX53:
MEMORY INDEX : 6.436
INTEGER INDEX : 6.409
FLOATING-POINT INDEX: 1.661

Pandaboard:
MEMORY INDEX : 6.523
INTEGER INDEX : 6.188
FLOATING-POINT INDEX: 6.815

Bron: http://www.powerdeveloper.org/forums/viewtopic.php?p=14832
We zien dus dat een moderne ARM processor op 1Ghz per core 2 tot 3 keer sneller is dan de CPU van de Raspberry Pi. Om aan de minimale eis van 3-4x sneller te kunnen voldoen is dus een dual-core nodig.

Om een vergelijking te kunnen trekken met x86 hardware kan de volgende tabel worden gebruikt: http://www.tux.org/~mayer/linux/results2.html. Verder heeft Phoronix het Pandaboard gebenchmarkt tegen de Pentium-M en Atom van Intel. http://www.phoronix.com/s...&item=pandaboard_es&num=1

RAM: Het volgende probleem is de grootte van het RAM. Onder normale omstandigheden gebruikt een kaal OS onder de 100MB. Per programma schat ik het gemiddelde verbruik op maximaal 100MB. 1GB is normaliter dus voldoende. In uiterste gevallen kan het echter voorkomen dat een programma, vaak Firefox met veel tabs open, deze grens overschrijdt. 2GB zou dus beter zijn.

Hardeschijf: Over de hardeschijf kunnen we kort zijn: een mechanische is niet zuinig genoeg en te fragiel. "Power Consumption Breakdown on a Modern Laptop" door Aqeel Mahesri en Vibhore Vardhan spreekt over een verbruik van tussen 0.6W en 2.3W.

Scherm: Ik heb de indruk dat 14" of 14.1" een goede maat is voor de laptop die in gedachte heb. Drie resoluties die hierop gangrijk zijn: 1600x900, 1440x900 en 1366x768. Hiervan vervalt de eerste aangezien ik deze schermverhouding onbruikbaar acht om goed te kunnen werken op een laptop van dit formaat. Van de overige twee resoluties ligt het voor de hand om 1440x900 te nemen omdat dit de hoogste resolutie is.

http://i.imgur.com/zhqCD.png
Deel 2: Vergelijking van beschikbare hardware
Deel 3: Elektronica
Deel 4: Uiterlijk & Totale geschatte kosten
Deel 5: Software en OS
Deel 6: Nawoord