Nat scheren met veiligheidsscheermes

Door C.Hariri op vrijdag 5 oktober 2012 17:21 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 13.147

Introductie
Ik heb een hele lange tijd met een elektrische Philishave geschoren. Omdat ik een redelijk dikke baardgroei heb kocht ik ongeveer elk jaar tot twee jaar een nieuw apparaat omdat het oude dan niet meer glad schoor. Na het lezen van het scheertopic(http://gathering.tweakers...ist_messages/1453497/last) hier op tweakers.net ben ik op het klassieke veiligheidsmes overgegaan.

Jargon
Omdat ik verwacht dat de lezer bijna tot geen ervaring heeft zal ik eerst de belangrijkste dingen opsommen. Het scheren gaat met een veiligheidsscheermes, ofwel een krabbertje waar je een mesje in stopt (in dit geval een double edge ofwel DE). Wat het tot een “veiligheidsmes” maakt is dat er slechts een hele kleine gleuf is waar het scheermes het gezicht kan raken, zie: http://4.bp.blogspot.com/...Dsiqyo/s1600/IMG_0095.JPG. Het is daarom onmogelijk om een diepe wond te maken (in tegenstelling tot de straight razor).

Krabber
Als budget had ik de prijs van een nieuw elektrisch scheerapparaat opgesteld, zo’n 70 euro. Er is voor elke prijs wel een krabber te verkrijgen. De goedkoopste kosten slechts enkele euro’s (zie: Earth Dragon: Klassiek nat scheren maakt scheren leuk - goedkope basiskit. In de meeste winkels zijn ze niet te verkrijgen dus je zult echt op het internet moeten rondkijken. Op eBay zijn er in ieder geval genoeg te vinden.

Scheermes
Hetzelfde geldt voor de scheermesjes. Er is echter wel een beperkte keuze tussen Hema (huismerk) en de meeste drogisten (Gillette Super Silver). De laatste raad ik je echter af omdat deze veel te duur zijn en nog eens van een belabberde kwaliteit. Over elk mesjes zijn wel review te vinden maar ik raad je vooral aan om ze zelf uit te proberen. Tweakers in het scheertopic zijn soms bereidt om wat mesjes aan je door te verkopen, zeker aan te raden voordat je ze in bulk inkoopt.

Andere spullen
-Schuim
Je kunt schuim uit een bus gebruiken, maar zelf vind ik dit niet zo fijn. Het is moeilijk te doseren en het gaat niet zo lang mee. Met een kwastje kun je altijd nog gebieden “bijschuimen” en het ruikt ook beter dan de meeste bussen. Over smaak valt te twisten, dus probeer zelf te vinden wat je het beste ligt.

-Aluin
Je ontkomt er niet aan dat je je op een gegeven moment snijdt. Aluin helpt je de wondjes dicht te trekken en het bloeden te stelpen.

-Aftershave
Niet echt nodig, zou het vooral aanraden als je een droge huid hebt.


Scheren
Zelf douche ik het liefst voor elke scheerbeurt, zelfs al is het voor slechts enkele minuten. Dit om in ieder geval je gezicht vochtig te krijgen. (Te) droog scheren is met een krabber bijna niet te doen en is de #1 oorzaak voor de wondjes. Als je net begint kun je dan ook beter slechts van boven naar onder scheren. Het eindresultaat is dan niet zo glad als met andere methodes, maar je snijdt je dan ook veel minder als beginner. Overigens is mijn baard na enkele uren al weer ruw, dus heeft het voor mij ook weinig zin om het erg glad te krijgen. Later kun je verschillende scheerrichtingen proberen (http://straightrazorplace..._points_of_cutting_angles) om het echt glad te krijgen als je dat zou willen. Een grote kom met een laagje warm water is aan te raden om je krabber in af te spoelen. Je hoeft dan niet met koud metaal aan je gezicht te zitten.

Mijn collectie met prijzen
Het lezen van Diqiu-Long’s posts en tweakblogs heeft mij veel geholpen met klassiek nat scheren, en zal daarom als soort van tribute ook alle prijzen vermelden bij de spullen die ik heb zodat de lezer ongeveer weet waar die tegenaan loopt : ).

http://i.imgur.com/onjys.jpg
Omega scheerkwast
Geen ervaring met andere kwasten, met deze krijg ik voldoende schuim. Voor een beetje scheerkwast zul je rond en om de 5 euro moeten uitgeven.

Vergulde hand scheerschuim (bus)
Ruikt lekker, voldoende schuim, maar moeilijk te doseren en omdat je met je handen bezig bent met het scheren zul je het overtollige weg moeten spoelen wat zonde is. Kost ongeveer 2 euro.

Vergulde hand scheerstick (zeep)
Ruikt minder sterk als de bus, het opkloppen van de schuim is ook wat meer werk maar werkt ook gewoon prima. Prijs is ongeveer 2 euro, maar gaat wel veel langer mee dan de bus.

Palmolive scheercrème (crème)
Redelijke neutrale geur, doet me denken aan de palmolive zepen. Makkelijker op te kloppen dan de scheerstick, dus meer schuim voor minder moeite. Ik verwacht dat deze ongeveer netzolang meegaat als de stick. Prijs is ook ongeveer 2 euro.

Tabac original scheerzeep (zeep)
Met originele tabacgeur. Erg makkelijk op te kloppen in de porseleinen pot en de schuim is ook goed stevig. Zo ook de prijs van 15 euro, duurder dan de anderen, hoewel deze wel langer meegaat en je voor de extra luxe betaalt. Het losse zeepje kost ongeveer 9 euro.

Heleboel scheermesjes
Ongeveer 10 euro heeft het me gekost om allerlei sample mesjes te kopen.
Van mistertao heb ik voor ongeveer 12 euro 60 mesjes gekocht, en via eBay nog eens 20 euro voor 300 mesjes
.
Krabbers
Een Zweden Swing en een Ming Shi. De laatste maak je open door aan het handvat te draaien (http://blog.modernmechani...Mechanix/1-1935/razor.jpg), prijs was omgerekend 2 euro, van mistertao (http://www.mistertao.com/...bao-item-15105198236.html). De Sweden Swing was overgekocht van een medetweaker en kostte 11 euro.

De Swing is zwaarder, en robuuster, maar vergt meer moeite om het mesje te vervangen.

Totale kostenplaat:
Aluin 2
scheerkwast 5
vergulde hand
- scheerbus 2
- zeep 2
palmolive scheercrème 2
tabac scheerzeep 15
scheermesjes
- samples 10
- mistertao 12
- ebay 20
krabber
- sweden swing 11
- ming shi 2

Totaal: 83 euro

Omdat hier 360 scheermesjes bij zitten, en ik verwacht dat de overige zaken minstens netzolang meegaan en ik per mesje 2 tot 3 scheerbeurten doe (2,5 gemiddeld) zijn de kosten per scheerbeurt 10 cent (exclusief warm water en elektriciteit voor de verlichting e.d.). Als ik me om de dag scheer is mijn set genoeg voor net geen 4 jaar.

Voor 14 euro kun je een goede basissetup kopen, zie:
Earth Dragon: Klassiek nat scheren maakt scheren leuk - goedkope basiskit

Volgende: ARM Laptopproject deel 3b: De elektronica (2/2) 09-'12 ARM Laptopproject deel 3b: De elektronica (2/2)

Reacties


Door Tweakers user 318025, vrijdag 5 oktober 2012 17:45

Ha geweldig, leuke blogpost.

Door Lorefice, vrijdag 5 oktober 2012 17:46

M.b.t. scheerkwast: Het beste is om een scheerkwast met dassenhaar te kopen. De zijn duurzamer, beïnvloeden het schuim op een positieve manier, zuigen veel water op en voelen lekker zacht aan :) .

Door Tweakers user MicGlou, vrijdag 5 oktober 2012 18:18

Ik zou toch altijd een aftershave gebruiken als je met een mes scheert, ondanks dat je er misschien niet zoveel last van hebt. Je maakt de huid toch altijd een klein beetje kapot en miniscule sneetjes e.d., als je dat 'onbehandeld' laat dan ga je dat op de lange termijn aan je huid merken. Een goede aftershave ontsmet en helpt/versnelt het genezen van je huid, waardoor je huid over langere tijd soepeler/zachter/jonger blijft... en het is vaak een stuk prettiger dan aluin :)

Ik heb een tijdje een dergelijke krabber geprobeerd, maar eigenlijk vond ik het een hoop gedoe en is het wezenlijke verschil met een goed 'modern scheermes' maar minimaal. Een Gilette Mach3 werkt voor mij dan toch wat sneller en doet zijn werk vrijwel net zo goed. Maar goed, ik geniet dan misschien niet zo van het scheren als jij doet... wat de reden is dat ik tegenwoordig vrijwel altijd 'unshaved' ben en mij 1x in de week bijwerk met trimmer + tondeuse. Alleen voor speciale gelegenheden gaat de boel nog helemaal glad... misschien is dat juist wel waarvoor ik weer eens een klassieke manier kan gebruiken.

Op de een of andere manier vind ik die scheer-blogs wel grappig om te lezen, maar dus vooral omdat het voor sommigen echt een hobby is, of beter gezegd toch een hobby is verheven :) Maar ik ben wel eens vaker geboeid met mensen die erg geboeid kunnen zijn over dingen waar ik vrij weinig tot niets mee heb...

Door Tweakers user BdK9001, vrijdag 5 oktober 2012 19:34

Leuk om te zien dat er steeds meer mensen enthousiast raken voor het scheren op ouderwetse manier.

Ik gebruik sinds een jaar ook een krabbertje, vooral omdat ik er een stuk meer tempo mee kan maken dan met een klassiek open scheermes, zonder alle irritatie en ingegroeide haren van moderne scheersystemen.

Ik heb al mijn spullen gekocht via De Messenwinkel. Voor ¤74 (inc verzenden) had ik daar een krabbertje (Parker), een scheerkwast (Omega), een potje scheerzeep (Cella) en 100 mesjes (Derby).

Door Tweakers user waXtehnip, vrijdag 5 oktober 2012 23:39

Goed bezig! Als je een keer een paar tientjes over hebt, of jarig bent, kun je eens een dassenharen kwast overwegen. Dat zeept vorstelijk :)

Door Tweakers user SirBlade, zaterdag 6 oktober 2012 01:27

Als je een echt glad resultaat wil, en dapper genoeg bent, neem een klassiek open scheermes.

Door Tweakers user Zehtuka, zaterdag 6 oktober 2012 11:01

Je moet ook eens Proraso uitproberen, het voelt net alsof je nek in een bak met ijs ligt :)

Door Tweakers user mae-t.net, zaterdag 6 oktober 2012 18:36

Overigens wat betreft de Philishave die je eens per 2 jaar aanschafte: Daar kan je ook periodiek de koppen vervangen als ze verslijten; dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Door Shar-pei, zaterdag 6 oktober 2012 22:32

ja, dit hadden we nodig, een blog over scheren!

Door Tweakers user Xoxol, zaterdag 6 oktober 2012 23:13

Leuke blog met nog meer ervaringen!

Ik ben ook al paar maanden volledig overgestapt naar nat scheren dankzij Diqiu-Long blog. Bevalt erg goed. In het begin is het even wennen en voorzichtig scheren. Maar na 2 of 3 keer scheren heb je het snel door.

In het begin had ik geen Aluinblok gekocht en ik heb me gesneden net onder mijn neus. Na 5 minuten is bloeden pas gestopt. Tip voor beginners koop gel of aluin blok tegen wondjes!

Door Tweakers user K0L3N, zaterdag 6 oktober 2012 23:33

Ik gebruikte in het begin de vergude hand zeep (het kuipje), maar dat was eigenlijk een ramp. Ik heb nu mitchells wool fat soap, en dat is echt geniaal.

Door Tweakers user Fawn, zondag 7 oktober 2012 00:47

Leuk hoor :) Een iets betere scheerkwast kan ik wel aanraden.
Pure of fine badger hair, kloppen bij mij makkelijker de schuim op en droogt sneller na gebruik, Voelt ook wat luxueuzer.
Verder mooie set! Misschien ga ik die tabac ook maar eens proberen :)

Door Tweakers user PcDealer, zondag 7 oktober 2012 11:09

Ik wil als ex-natscheerder toch wel for Biotherm Homme aftershave balsem ten zeerste aanraden. Het kost wat, maar je hebt maar een paar druppels nodig om je huidje te verzorgen. Ik weet niet welke ik jaren geleden precies gebruikte, maar het lijkt op deze.

[Reactie gewijzigd op zondag 7 oktober 2012 11:21]


Door Tweakers user C.Hariri, zondag 7 oktober 2012 13:03

@Lorefice & waXtehnip & Fawn
Ik zal een kwast met dassenhaar kopen als het budget het weer toelaat.

@MicGlou
Op dit moment is het wel een soort hobby geworden nu ik allerlei spullen uitprobeer. Als ik het juiste spul gevonden heb zwakt dat wel af (denk ik).

@BdK9001
Heb nu de krabbers van Ming Shi en Zweden, niet echt bekende merken. Dus ik denk eraan om iets van gillette, merkur of muhle te kopen. Anderzijds zijn mijn krabbers goed genoeg, dus kan ik het geld beter besteden aan andere spullen (nieuwe kwast, zeepjes e.d.)

@SirBlade
Dan zal ik wel eerst alle DE mesjes op moeten maken :).

@mae-t.net
Die kopjes zijn best wel prijzig (bijna net zo duur als het apparaat zelf - bij de mediamarkt voor 29 euro). En bij een nieuw apparaat heb je ook weer een verse accu e.d.

@Xoxol
Zelfs al snij ik me niet dan ga ik er toch met aluin langs; je voelt altijd wel een soort van prikken. En aluin is supergoedkoop en gaat lang mee.

@KOL3N & PcDealer
Zal het op mijn lijstje zetten.

Bedankt voor alle replies!

[Reactie gewijzigd op zondag 7 oktober 2012 13:06]


Door Tweakers user Patrick89, maandag 8 oktober 2012 19:21

Ben ook bezig met het bestellen.. :D Ben erg enthousiast geworden..

Heeft er iemand hier nog een adresje voor een relatief goedkope krabber (circa E20) ? Op korte termijn leverbaar < 1.5 week ?

[Reactie gewijzigd op maandag 8 oktober 2012 19:29]


Reageren is niet meer mogelijk